Kindertandpasta met of zonder fluoride? Hier moet je op letten
De gezondheid van onze kinderen is belangrijk voor ons allemaal, en dat geldt ook voor de gezondheid van hun tanden.
De gezondheid van onze kinderen is belangrijk voor ons allemaal, en dat geldt ook voor de gezondheid van hun melkgebit. Melktanden dienen als plaatshouder voor de blijvende tanden die later doorgroeien. Als ze door tandbederf getrokken moeten worden, kunnen ze hun functie niet meer vervullen. In dat geval heeft de blijvende tand die daarna groeit te weinig ruimte voor een gezonde groei, omdat de omringende tanden in de ontstane opening duwen.
Kindertandpasta: speciaal ontwikkeld voor kinderen
Allereerst is het belangrijk om te weten dat kindertandpasta speciaal is ontwikkeld voor de behoeften van kinderen. Het bevat minder fluoride dan normale tandpasta voor volwassenen en heeft vaak een mildere smaak. Daarnaast zijn kindertandpasta’s meestal ook kleurrijker en aantrekkelijker vormgegeven om kinderen te motiveren hun tanden te poetsen.
De leeftijd van een kind bepaalt ook welke tandpasta voor hem of haar geschikt is. Tandpasta’s voor melktanden verschillen qua eigenschappen en ingrediënten van tandpasta’s voor gemengde gebitselementen.
Met of zonder fluoride: Wat is beter voor kindertandpasta?
Fluoride is belangrijk voor een gezond gebit, omdat het tanden beter bestand maakt tegen tandbederf. Te veel fluoride kan bij jonge kinderen echter leiden tot fluorose, een verkleuring en beschadiging van het tandglazuur. Daarom moeten baby’s en kleine kinderen altijd een speciale tandpasta met een laag fluoridegehalte gebruiken. Op deze leeftijd bestaat ook het risico dat kinderen de tandpasta inslikken, wat kan leiden tot vergiftiging als er te veel fluoride wordt gebruikt.
Vanaf het eerste melktandje tot de leeftijd van 6 jaar kun je overstappen op een kindertandpasta met iets meer fluoride om het glazuur van de nieuwe tanden te beschermen. In deze periode wordt een fluoridegehalte van 500 ppm aanbevolen. Voor oudere kinderen tot 12 jaar kan een hoger fluoridegehalte van 1.000 ppm worden gebruikt. Voor volwassenen is het aanbevolen fluoridegehalte in tandpasta 1.500 ppm.
De smaak van tandpasta voor kinderen
De smaak van tandpasta kan beïnvloeden of kinderen graag hun tanden poetsen of het juist vermijden. Het kiezen van een tandpasta met een aangename smaak is daarom een belangrijk criterium dat niet verwaarloosd mag worden.
Let er hier op dat de tandpasta niet te scherp of te zoet is. Te scherpe tandpasta kan bijvoorbeeld de gevoelige slijmvliezen in de mond irriteren, terwijl te zoete tandpasta de kans op tandbederf kan vergroten. Een aangename smaak voor kindertandpasta is bijvoorbeeld een fruitige smaak zoals framboos.
Kindertandpasta: Reiniging en consistentie
Niet alleen de reinigende werking van kindertandpasta, maar ook de reinigingstechniek speelt een belangrijke rol. Een goede kindertandpasta moet niet alleen een aangename smaak hebben, maar ook effectief tandplak verwijderen en de tanden grondig reinigen. Kinderen kunnen eerst spelenderwijs leren omgaan met de tandenborstel en met bemoedigende woorden proberen zelf hun tanden te poetsen. Volwassenen moeten dan weer helpen om de tanden grondig te poetsen.
Bij het kiezen van tandpasta voor kinderen moet ook gelet worden op de consistentie van de tandpasta. Het mag niet te vloeibaar zijn, anders loopt het snel van de borstelkop af. Aan de andere kant mag het niet te vloeibaar zijn. Aan de andere kant moet het ook niet te vast zijn, zodat het gemakkelijk op de tandenborstel kan worden uitgesmeerd. Een goede consistentie voor kindertandpasta is romig, maar niet te dik.
Tandpasta voor kinderen: onze aanbeveling
Samengevat zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van de juiste tandpasta voor kinderen. Dit zijn onder andere de leeftijd van het kind, de smaak en consistentie van de tandpasta, het fluoridegehalte en de reinigende werking. Om deze redenen hebben we twee kindertandpasta’s ontwikkeld die zijn afgestemd op de respectievelijke behoeften: de kindertandpasta EMOFORM Kids voor kinderen vanaf het eerste melktandje tot de leeftijd van 6 jaar en EMOFORM Youngstars voor kinderen van 6 tot 12 jaar (meestal de fase van het gemengde gebit).
Naast het kiezen van de juiste kindertandpasta is het ook belangrijk dat kinderen regelmatig en grondig hun tanden poetsen. In het ideale geval doen ze dit twee keer per dag gedurende minstens twee minuten. Ouders kunnen hun kinderen ondersteunen door samen met hen te poetsen of door gebruik te maken van speelse methodes zoals liedjes of tandenpoetsklokken. Een goede gebitsverzorging voor kinderen is een belangrijke investering in hun gezondheid en welzijn. Door regelmatig de tanden te poetsen en de juiste kindertandpasta te kiezen, kun je tandbederf en andere gebitsproblemen voorkomen en een gezond gebit op de lange termijn behouden.